Quantcast
Channel: Allmänt – Kalderén.Info
Viewing all 94 articles
Browse latest View live

Asfalt och gode män

$
0
0
Heavy Vibration roller compactor at asphalt pavement works for road and highway construction

(www.fotolia.com)

Jag blir glad av att läsa om samarbetet mellan Rönninge Salem Fotboll (RSF) och pensionärsorganisationen PRO. De samarbetar om RSF:s klubblokal vid Berga bollplan. Helt utan inblandning från kommunen. Upplyftande!

Salems kommuns överförmyndarnämnd har god ordning på verksamheten och är glada för den stora skara gode män och förvaltare. Ordföranden Gunny Jörlén (C) uttalar sig här. 

SMÅA har nu lämnat in bygglovsansökan för Torghuset i Rönninge centrum. Torghuset ska innehålla 32-33 hyreslägenheter. Det blir en pergola och utskjutande sedumtak ovanför bottenplanet, 27 garageplatser och affärer mot Rönninge Torg. Byggstart planeras till november, 2016.

KSTU har beslutat om gatuunderhåll. Tekniska utskottet har godkänt Miljö- och Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag på hur pengarna för gatuunderhållet ska användas i år. Det handlar totalt om 1,1 miljon kronor  som används här:

  • Garnuddsvägen mellan  Centralvägen och Hagavägen
  • Salemsvägen mellan Säbytorgsvägen och Skogsrovägen
  • Uttringe gårds väg mellan Toredalsvägen och Sandbäcksvägen
  • Skyttorpsvägen mellan Mplarstigen och infarten till Mosshagestigen.
  • Dånviksvägen mellan Fruängsvägen och Dånviksvägen 63
  • Tvärvägen
  • GC-vägen förbi Skogsängsskolan
  • Fredriksbergsvägen, vid kurvan
  • Solbovägen, del av
  • Linjemålningar, övergångsställen m m.

Mer information finns fr o m sid 24 här.

 

 

Intressant?

 

 



Malaysiskt besök på Säbyhemmet (summary in english below)

$
0
0
IMG_0364

Tack Tommy Wigren för fotot!

Vårt äldreboende i Salems centrum, Säbyhemmet, får ofta ta emot internationella studiebesök. Idag var det en delegation från University of Putra och olika ministerier från Malaysia som tog pendeltåget från Stockholm och 725:an från Tumba. Malaysia är en förbundsstat (med delstater) på Malacka-halvön och Borneo i det expansiva Sydostasien.

Det är en särskild känsla för internationella gäster att se sitt hemlands flagga på destinationen. Därför hade kommunen hyrt in och flaggat nere vid motorvägen och i Salems centrum, vilket var uppskattat. Det var ett tiotal mycket vetgiriga gäster som fick information och diskussion under en dryg timme och sedan en rundvandring i Säbyhemmet. De var mycket intresserade av att kommunen ansvarade för äldreomsorgen och dess finansiering. De tog intryck av alla skatteintäkter i vårt svenska ”all-inclusive-system”, nivåer de uppenbarligen inte var vana vid. I Malaysia är äldreboenden en angelägenhet uppdelad mellan den federala staten och den delstatliga nivån.

IMG_0349

Jag tror de blev imponerade av Säbyhemmets utformning, service och aktiviteter. De olika larmfunktionerna blev flitigt fotograferade. Lägenheterna på 28 kvm studerades i detalj. Lunchmenyn översattes (sparris- och räksoppa eller fläskfilé med murkelsås och mandelpotatis).

Alla verkade nöjda. Det var ett piggt avbrott i budgetarbetet att låta engelskan flöda under ett par timmar. Ett stort tack till våra nyfunna malaysiska vänner för att de valde Säbyhemmet för sitt besök. Jag vill också tacka Åsa Stensaeus och Tommy Wigren på Säbyhemmet och min kollega Elisabeth Bovin-Exner (Chairwomen of the Board of Social Welfare d v s Socialnämndens ordförande) för en mycket trevlig förmiddag.

Intressant?

Malaysian visit to Säbyhemmet, Salem

A delegation from University of Putra and government representatives studied our municipality-care of elderly people and primarly our retirement-home Säbyhemmet during a pleasant visit today. They seemed very interested and impressed by the service the swedish municipalities offers and the living standards in apartments and common living areas at Säbyhemmet. Many thanks to our newfound malaysian friends and to the staff at Säbyhemmet for this very nice experience.

Information in english about Säbyhemmet and the municipality of Salem:     Visit from Malaysia 1     Visit from Malaysia 2

 


Per Almström blir Salems nye kommundirektör

$
0
0

1605PerALizetty

Välkommen Per Almström som utsetts till ny kommundirektör fr o m 16 augusti! Vi har haft en gedigen rekryteringsprocess med många bra sökande där vi till slut fastnat för Per som idag är kommunchef i Perstorp i Skåne. På kommunens hemsida säger Per att det ska bli kul att fortsätta att driva den framgångsrika utvecklingen i Salem.

Personligen vill jag säga att Salem är på väg in i ett skede med nya tag för bostadsbyggande och skolinvesteringar. Med Per Almström får vi en ny och utvecklingsinriktad kraft som kommer att ge viktiga bidrag till denna långsiktiga utveckling.

Intressant?


Möte om Grannsamverkan

$
0
0
Close up detail of town house rooftops against blue sky.

(www.fotolia.com)

Ullis Holmgren från ”Grannsamverkan i Salem” och ett antal tjänstemän hade med min medverkan ett möte i förra veckan för att diskutera frågor som kommit fram i den trygghetsundersökning Ullis Holmgren gjort. Det är en gedigen trygghetsundersökning kopplat till den inbrottsvåg som då och då drabbar oss, dock inte alltid så frekvent som det senaste halvåret. Jag drabbades själv av ett inbrott mitt på ljusan dag för några år sedan, så jag vet hur trist och ibland upprivande det känns, för att inte tala om de ekonomiska skadorna. Polisen har nu informerat om att det skett gripanden som har koppling till brotten i Salem, vilket känns bra inte minst för att Polisen ska få bekräftelse för sina ansträngningar. Brott får inte löna sig!
Vi hade ett mycket produktivt möte där vi diskuterade alltifrån bättre belysning till utbildning för de aktiva inom ”Grannsamverkan”. Kommunen är sedan en tid i färd med att se över och förbättra bl a felanmälan och åtgärdstiden för belysningen, men också själva armaturerna. Gedigna kontakter med polisen och bra dialog med boende i Salem, det är två av kommunens viktigaste uppgifter alldenstund vi inte får bilda någon egen kommunal polisstyrka.

Nationaldagen 2016 – Tidsmaskinen i Salem

$
0
0
Richard Broberg Band i Säbylunden, 6 juni 2016

Richard Broberg Band i Säbylunden, 6 juni 2016

Idag fick jag privilegiet att hålla högtidstalet när vi firade nationaldagen. På begäran talade jag om ”Salem – från 50 år sedan” eftersom kommundelen med det dåvarande namnet Salemstaden började byggas 1966. Då var jag åtta år och gick i 2:an i Skogås, men vi flyttade hit 1973.

I mitt tal berättade jag om hur Salem såg ut på den tiden, om ”tidsmaskinen” i Eniro.se där man kan försjunka i svartvita flygfoton från det Sverige som en gång var. Jag försökte mig också på några glimtar av hur jag upplevde Salem på 1970-talet, som 15-åring och som extrajobbande brevbärare. ”Allt kändes så nytt och det var en känsla som jag tror delades av många”, var en tanke. Talet avslutades med en maning om att välkomna nyanlända på samma fina sätt som vi själva upplevde mottagandet, vi som flyttade hit och blev goda grannar i Salem.

Ett stort tack till alla musiker, sångare och arrangörer för en trevlig nationaldag!

Läs talet här:       Tal 6 juni

Intressant?


”För en beundrare av det brittiska folket är Brexit en oerhörd besvikelse”

$
0
0
Brexit, Wahl, Austritt, EU, Großbritannien, Europa, Referendum, England, EU-Austritt, Ausstieg, Beziehung, Grafik, Illustration, Abhängigkeit, aussteigen, Gefahr, Problem, Entscheidung, Entschlossenheit, Europäische Union, Fahne, Flagge, Individualität, Integration, Isolation, Krise Minderheit, Politik, negativ, Regierung, Skepsis, Souveränität, Unsicherheit, verlassen, Konzept, Veränderung, negativ, Brixit, Darstellung, Abbildung, Bruch, 3D, aktuell, Graben, Abgrund, auseinanderbrechen, exit, Zukunft, zerbrechen, Kollaps

(www.fotolia.com)

Europa vaknar nu upp till en stormigare landskap än väntat. Folkomröstningar bär på ett illavarslande element av protest. Britterna lär nu bli varse vad det ömsesidiga banden till Europa verkligen betyder, bokstavligen. Pundets ras och börsfall visar att en ”nej-röst” inte bara handlar om att säga ifrån, det blir kännbara följder.

Naturligtvis är Brexit en ilsket lysande varningssignal för många av oss. EU måste reformeras, men hur? Brexit måste tyvärr också tolkas som en protest mot själva Europatanken, vilket är det mest sorgliga. Man kan stillsamt fråga sig vem som vinner på allt detta?

För en beundrare av det brittiska folket, dess anda, kultur och historia, är Brexit en oerhörd besvikelse.

Intressant?


Jag glömmer inte 11 september

$
0
0
American flag pattern awareness ribbon color splashed on human hand grunge background: United states of america public holiday USA national day, nationalism raising US nation support campaign concept

(www.fotolia.com)

Elfte september 2001 var till stora delar en vanlig dag i kommunalhuset. På eftermiddagen kom ryktena om att ett flygplan kraschat in i World Trade Center. Svenska TV-media tolkade först nyheten som en olycka. Men när den grymma verkligheten framträdde var man som absorberad av det TV:n förmedlade. Den oerhörda katastrofen, värre än på film, utspelades framför ögonen på oss, vi som satt på bekvämt avstånd. Man tänkte terrorangrepp, men hur omfattande? Skulle hela USA:s ledning slås ut? Skulle stora delar av New York och Washington raderas ut? Fanns det kärnvapen? Jag minns att jag upplevde nyheten om det fjärde planet som kraschat i Pennsylvania som en form av lättnad, makabert nog.

Sedan sjönk bilderna in. Boeingplanen som flyger rätt in och nästan klyver skyskraporna. Människor som kastar sig ut i panik mot en säker död efter några hundra meters fritt fram i outhärdlig dödsångest. De väldiga byggnaderna som rasar ihop, ett efter ett, i kvävande dammoln som tränger fram genom gatorna i södra Manhattans krigszon. De ymniga strömmarna av New York-bor som flyr Manhattan över de stora broarna över Hudson och East river. Vi som upplever världens nyheter framför TV:n och datorn har nog knappast sett något värre.

Jag glömmer inte dessa händelser. Jag kommer också att minnas bilderna på brandmannen som i full mundering och med fast blick in i kameran var på väg upp i World Trade Centers trappor när alla andra var på väg ner. Var han på väg mot sin egen undergång? Jag vill också komma ihåg bilderna på överlevande som kom hostande och medtagna, stapplande ut från dammolnet. ”I’m still here guys!” Dessa fega terrordåd mot ett öppet och välkomnande USA, som var ett föredöme med religions- och yttrandefrihet, tog livet av över 3000 människor, fler än Pearl Harbour. Vi ska inte förtränga dessa händelser. Vi måste vara beredda att bekämpa terrorism där den kan uppträda. Offren den 11 september ska inte ha dött förgäves.

Politicos artikel om president Bush’s färd i ”Air Force One” 11/9
SvD:s minnesreportage

Intressant?


Nytorpsskolan får besök från Krakow i Polen

$
0
0
1609nytorppolenlizetty

(Bild: Salems kommun)

Idag hade jag glädjen  att välkomna en niondeklass från Gimnazjum nr 16 i Krakow, Polen, och deras lärare. De besöker Nytorpsskolan i Rönninge och Nytorpseleverna besöker Krakow. De bor i privatbostäder, gör gemensamma övningar och tittar på sevärdheterna i Stockholm.

När jag hälsade välkommen blev det tillfälle att peka på några gemensamma punkter i Sveriges och Polens historia. Just i detta fall började det med den polsk-/litauiske kungen Stefan Batory på 1570-talet och sträckte sig över stödet för Lech Walesas kamp för frihet, tillsammans med Solidarnocz, på 1980-talet, fram till konstaterandet att vi nu är ”fellow citizens of the biggest peace-keeping organisation on our planet, the European Union.” Min maning inför deras gemensamma dagar var:

”The European union and Europe is something unique, I think best symbolized by your precense here and the students from Nytorpsskolan visiting Krakow. Your time together creates ties of friendship across borders, in doing so, producing new knowledge and positive energy. These things will remain in your memory in the years to come.”

Jag har tidigare varit på liknande internationella besök i några andra skolor i kommunen. Det är alltid lika roligt. Internationella kontakter över språk- och kulturgränser berikar ögonblickligen och är säkert ett riktigt ”lyft” för alla inblandade.

Intressant?

Besök från Krakow



Höga ambitioner hos ny aktör i Salems Centrum

$
0
0
1503salemscvinjettbild

(Bilden är ett fotomontage.)

Elisby Fastigheter AB är nya förvaltare och driftsansvariga för Salems Centrum, även ansvariga för utvecklingen av centrum. Vi har träffat dem. Glädjande nog har de stora ambitioner för att utveckla Salems centrum. Vi välkomnar Elisby Fastigheter som ansvarig för Salems centrum och har stora förväntningar på att samarbeta om Salems Centrum-projektet.
Kommunen driver utvecklingsprojektet för att bygga ut centrum med 250-400 bostäder, nya affärsytor och parkeringslösningar. F n arbetar vi med åtta förslag som ska utvärderas och förhandlas. Även den nye centrumägaren kommer att inkomma med förslag. Senare kommer vi att presentera förslagen för allmänheten.

Salemstaden – Sveriges bästa miljonprogramområde fyller 50 år

$
0
0
ska%cc%88rmklipp-2016-10-15-23-27-11

Första spadtaget för blivande Salemstaden, mars 1966, i närheten av nuvarande Målarstigen. Kända Salemprofiler är Stig-Axel Westerdahl med spaden, John A Hällgren 3:e från vänster, därefter Lambert Nordwall och längst till höger (skymd) Erik Läck.

______

I lördags firade Salems Hembygdsförening att det var 50 år sedan Salemstaden började byggas. Jag fick nöjet att berätta hur det gick till när förhandlingarna började och besluten fattades, dessutom några personliga minnen. Ola Ansnes, dåvarande arkitekt på Svenska Bostäder, berättade om hur husen planerades. Jan Werkström visade gamla bilder från bygget, Conny Olsson berättade om framtidsplanerna för Salem och kören sjöng.

Vår familj flyttade till Salemstaden 1973 då jag var 15 år. Här följer mitt anförande och några bilder som visades.

Salemstaden 50 år

Scenen är Stockholms-området i slutet av ett gyllene 50-tal som snart skulle övergå i ett ekonomiskt mycket starkt 60-tal. Men det fanns problem. 

ska%cc%88rmklipp-2016-10-09-18-39-14

(Affisch från Stockholms stads officiella kampanj år 1946.)

Den här affischen är i och för sig från 1946 men gällde även 1960. Man fick stå fem år i bostadskö för att få en bostad, år 1965 var kötiden tio år. Och Stockholm stad byggde. Vällingby stod klart 1954, Farsta 1960, dessutom Bollmora och senare Rinkeby, Tensta, Skärholmen m fl. Men inledningsvis fick inte kommunerna bygga utanför sina egna domäner. År 1959 kom det en lag, ”Lex Bollmora”, som ändrade på förhållandena och Stockholms stad fick bygga i Tyresö.

I Salems kommun var det litet. Här fanns endast 2500 invånare, framför allt i Rönninge. Litenheten symboliseras för mig främst av den minimala kommunorganisationen. Kommunalkontoret hade flyttat från Centralhuset, över järnvägsspåren till Björktorp (den gula villan mittemot Folkets Hus). Senare flyttades kontoret till gamla ålderdomshemmet, d v s nuvarande Föreningsgården vid Salemsvallen och därefter upp till Salems centrum. På kommunkontoret fanns en kommunalkamrer som var högsta tjänsteman. På den här tiden anställde kommunen en kommunalingenjör som inte fick plats i Björktorp, istället hyrde kommunen en HSB-lägenhet på 26 kvm som kontor. Kommunalskatten var 10 kr/skkr (10%), hälften av dagens nivå.

Om det fanns en begränsad kommunorganisation så var det gott om ideellt verkande fritidspolitiker. Bland dem högermannen Emanuel Birke, socialdemokraten Lambert Nordwall, folkpartisten Erik Läck, högermannen Stig-Axel Westerdahl. Det fanns många fler, men detta var den grupp förtroendevalda som var drivande för att bygga Salemstaden. Ett par år senare anställdes kommundirektören John A Hällgren för att ta greppet om kommunens utveckling. John var en legendar som verkligen hade järnkoll på bygget. John skulle senare, 1983, återkomma som kommundirektör när vi blev egen kommun på nytt. Då fick jag samarbeta med John, som var en kommunaltjänsteman av den gamla stammen. Man lärde sig mycket. På en konferens inledde han med att säga att han blivit kommunaltjänsteman innan alla vi andra var födda. Då fick man klart för sig hur landet låg. John var nog den enda kommunala chef som jag hört säga att han ”gav order” om att någonting skulle göras. Idag talar förvaltningscheferna mest om att de i samråd med sina medarbetare kommit överens om att saker och ting ska utföras.

Det finns alltid en risk att man idylliserar i efterhand när man talar om ”salemsandan” men allt tyder på att det var mycket gott samarbete mellan de förtroendevalda på den tiden. Man var pragmatiska och sökte praktiska lösningar. Detta var ju inte konstigt, alla var ju praktiskt taget grannar i lilla Rönninge. Det ska ni veta att även idag är det gott samarbete i praktiska frågor mellan Salems politiker.  

ska%cc%88rmklipp-2016-10-11-23-20-50

(Skärmklipp från Eniro.se, flygbild från 60-talet med Söderby sjukhus i övre delen av bilden, den sedan den tiden rivna Söderby gård i centrum.)

Mellan Rönninges utmarker och Söderby sjukhus fanns Salems urskog – “Söderbyområdet”. Där fanns bärskogarna och ängarna med frukt- och trädgårdsodlingar. Det gick historier bland Rönningeborna att folk gick vilse, rentav att rövare lurade bland rotvältor och trädrötter. Marken ägdes av Stockholms stad som en del av Bornsjöegendomarna som var i stadens ägo sedan sekelskiftet för att skydda vattenreserven Bornsjön. Som tur var låg Söderbyområdet på rätt sida vattendelaren, så här gick det att bygga. 

Men omvärlden tryckte på, gamla ”riksettan” gick över till att bli motorväg och kallades E4. Det fanns också ett hot, nämligen att Salem inte skulle få vara egen kommun så länge till. Riksdag och regering vill minska antalet kommuner.  Före 1952 fanns det 2500 kommuner, tänk er det. Därefter blev det 1000 kommuner, varav ca 850 kallades ”storkommuner” och ”landskommuner” (tänk er lilla Salem som ”storkommun”) och 133 städer, som vi fick lära oss i mellanstadiet, Stockholm var störst och Marstrand minst. Genom att sikta på ett minsta invånarantal på 8000 skulle antalet kommuner minska ytterligare till 70-talet, ned till knappt 300. 

ska%cc%88rmklipp-2016-10-16-22-09-51

Rönninge var en idyll men också väldigt litet. I början av 1960-talet blev Salems kommun en del av ”Södertälje kommunblock” som var en framtida indelningsgrund. Det var alltså tänkt att Salem skulle ingå i en väldig koloss bestående av Södertälje stad, Östertälje kommun, Järna, Trosa, Gnesta, Taxinge (nuvarande Nykvarn) och Enhörna kommuner. Det ville inte våra politiker uppleva. 

Emanuel Birke  var en man med visioner. Förutom kommunpolitiker, var han landstingspolitiker men också riksdagsman. Hans vision var att Salem skulle kvarstå som egen kommun. Hans insikt – och flera med honom – var att det måste byggas bostäder för att nå dit, många bostäder. Som riksdagsman hade Emanuel Birke åtskilliga kontakter. Därför påbörjades diskussioner med borgarråden Hjalmar Mehr  och Joakim Garpe i Stockholms stad. De senare är mest kända för rivningarna av Klara och stora delar av Norrmalm på 60-talet. Men de kunde bygga också. 

Alltnog, här började man planera för det som skulle bli Salemstaden. På mindre än ett år hade man nått en överenskommelse så att Salems kommunalfullmäktige på våren 1963 godkände ett stort avtal, konsortialavtal, mellan parterna om att bebygga Söderbyområdet med ca 3000 bostäder under ca fem år. Det blev Sveriges största bostadsprojekt på den här tiden. Ett gemensamt allmännyttigt bostadsföretag bildades, Bostads AB Salem-Stockholm, med 85% ägande från Stockholms sida och 15% från Salem. Här känner man en del kontakt med historien för kring 1990 var jag faktiskt styrelseordförande för det bolaget, innan det avvecklades. Så till de medlemmar av dagens opposition i Salem som lyssnar kan jag meddela att kommunen haft ett allmännyttigt bostadsföretag.

ska%cc%88rmklipp-2016-10-16-22-12-07

 Salem nyckelroll var att fastställa stadsplanerna, eftersom kommunen hade ”planmonopol”. Det betydde att Salem slutligen fastställde vilka bostäder, gator och vägar som skulle få byggas och var. Stadens bolag AB Svenska Bostäder fick uppdraget att planer och vara ”byggherre”. Bostads AB Salem-Stockholm var byggherre för gator och vägar, som sedan lämnades över till vår kommun, som fick ta hand om driften. Salem betalade skolor och förskolor.

Här är första spadtaget. (Se titelbilden.)

Att de vågade! Att ta beslutet om att utvidga kommunen och femdubbla befolkningen, från 2500 till 12 500. Idag tvekar man ju nästan att ta beslut om att rusta upp simhallen för en del miljoner, men här gällde det att bygga en helt ny kommun. Ja, är det någon gång man önskar sig att få resa med en tidsmaskin så skulle det vara att få sitta med vid de sammanträden nere i Björktorp när man planerade Salemstaden. Var skulle husen ligga? Vilka skulle bo här? Hur skulle gator och vägar gå?

Det fanns två drivkrafter: bostadsbristen och önskan att fortleva som egen kommun. Mina ytliga efterforskningar tyder på att driften att kvarstå som egen kommun som dominerade helt. Alternativet, att bli en perifer kommundel i en kolossal Södertälje storkommun ville salemsborna till varje pris undvika.

ska%cc%88rmklipp-2016-10-16-22-14-37

Fanns det då ingen opinion emot på hemmaplan? Njaej, det verkar inte så. Rönningeborna sörjde sina bärskogar, men det mesta tyder på att man uppfattade bygget som oundvikligt. Man ska komma ihåg att detta var 60-talet då allting hände. Utvecklingsoptimismen var stor. Bostadsområden växte upp överallt i Storstockholm. Bostadsbristen var säkert allmänt känd. Man fick vänta fem år på att få en bostad år 1960, tio år var väntan i bostadskön 1965.

När sedan utbyggnaden skedde blev den inte helt populär i alla läger. Träden avverkades för att ge plats till bostäder och vägar. De träd som inte togs ned då föll i en dramatisk storm i slutet på 60-talet, som t o m tog med sig några hustak, bl a på Snickarstigen. Men, när det var färdigbyggt törs jag dra slutsatsen att så gott som alla tyckte det blev bra. Inte minst tyckte man om systemet med gång- och cykelvägar separerade från biltrafiken. Salems centrum var också uppskattat.

Och den ”salemanda” som fanns bland politikerna i Rönninge, skulle jag vilja säga byggdes på med en pionjäranda hos alla er som flyttade in, byggde, köpte eller hyrde i Salemstaden. 

Jag har också blivit ombedd att tala om några personliga minnen från den här tiden. Som tidigare sagts flyttade min familj hit 1973. Jag har redan berättat om besöket på Kungsgården som treåring. Ett annat minne är från första skoldagen i klass 9B i Säbyskolan. Det var en mycket nervös 15-åring som stod där på skolgården. Men det gick väldigt snabbt att smälta in i klassen. Redan då – och jag hoppas det inte är någon efterhandskonstruktion – tyckte jag man nästan kunde känna i luften att det var något nytt och fräscht med Salem. Det var något annat än den miljö man kom ifrån och Säbyskolan var en bra skola. 

På lördagar och lov jobbade jag som brevbärare, ”postiljon på deltid” minsann. Då lärde man sig Salemstaden. Särskilt under varma sommardagar med lite post – ingen IKEA-katalog då – kunde man fridfullt cykla på den ”gula faran” (den gula cykeln) och attackera brevlådorna på radhusstigarna i lagom takt. Knogarna tog stryk, jag har hört att vissa brevlådor nu kallas för ett arbetsmiljöproblem, men då skulle posten fram!

Att Salem blev egen kommun på nytt var naturligtvis ett minne för livet. Jag minns den 100 m långa kön utanför Säbyskolans matsal när vi skulle folkomrösta. Som tur var hade valförrättarna bra koll på reglerna och stängde genom att ställa sig sist i kön när tiden var inne för stängning, inte genom att stänga dörrarna. Annars hade vi kanske inte suttit här idag som egen kommun. I den nya kommunen fick jag som 24-åring ta hand om ordförandeskapet i Socialnämnden med bl a äldreomsorgen och barnomsorgen. Alla barnfamiljer som då stod i daghemskö var inte helt förtjusta i att en 24-åring hanterade deras frågor.

Sedan vill jag gärna säga att jag aldrig varit så stolt över Salem som vid kungaparets besök 2009. Vädret var dåligt men salemborna gick ”man ur huse” och stämningen var på topp.

1404flygma%cc%8alarstigen

(Mosshagestigen till Timmermansstigen 2014)

För att avrunda:

Jag vill hylla dåtidens Salempolitiker för deras mod och stora framsynthet. De såg till att bygga en kommundel för barnfamiljer där alla kunde finna just sin bostad: villa, kedjehus, radhus eller lägenhet. Man fick bra bostäder för pengarna, mycket tack vare statliga lån och inflation och ränteavdrag.

Våra föregångare som förtroendevalda i Salems tjänst såg till att bygga Salemstaden där nästan alla bodde med markkontakt. Det har berättats för mig att den barnkäre Emanuel Birke var noga med att barnen skulle få goda uppväxtvillkor, att markkontakt. Dåtidens salembor fick förverkliga sin vision. Tyvärr gällde inte det Emanuel Birke som gick bort 1965.

Visst gjorde de rätt. Tänk bara tanken att man väntat med att bygga Salemstaden. Då hade Botkyrka eller Södertälje fått besluta om hur utbyggnaden skulle ske. 

Så, avslutningsvis, ett sentida men varmt tack till er. Ni byggde Sveriges bästa miljonprogramsområde!

_____

Tack till:

Margareta och Anders Lagrelius, Cajsen Englund, Birgitta Westerdahl, Salems Hembygdsförening och Kommunkansliet.

Andra källor:

Salemsboken
Protokoll från Salems kommunalfullmäktige och kommunalnämnd 1962-63

_____

Historik:

1962     Diskussionerna börjar mellan Salems kommun och Stockholms stad.
1963     Konsortialavtal mellan Stockholm stad och Salems kommun fastställs av kommunalfullmäktige i Salem.
1966     Första spadtaget, första inflyttningen i december på Snickarstigen.
1968     Salems centrum invigs, Skyttorpsskolan står klar.
1971      Kungl. Maj:t (regeringen) beslutar att Salems kommun ska sammanläggas med Botkyrka kommun.
1974      Salem sammanläggs med Botkyrka kommun.
1975     De sista bostadsområdena (Hök-, Vråk-, Örn- och Järpstigarna) står klara.
1981     Folkomröstning i hela Botkyrka kommun i frågan om Salem ska bilda egen kommun. I Salem blir det stor majoritet för, i resterande delar av Botkyrka blir det klar majoritet emot. I december beslutar regeringen att Salem och Botkyrka kommuner ska bilda två nya kommuner.
1983     Salem blir åter egen kommun. Projektnamnet på kommundelen ”Salemstaden” ändras till ”Salem”.


Jag hoppas förnuftet segrar i USA

$
0
0
common sense, 3D rendering, blue street sign

(www.fotolia.com)

Idag hoppas jag att något slags förnuft ändå segrar. Jag ska erkänna att min politiska referensram inte har tillräcklig räckvidd för att helt och hållet förstå att en politiker som Donald Trump kan bli presidentkandidat, än mindre att han på allvar konkurrerar om segern. Det ligger utanför min förståelse att Republikanska partiet kan förändras så i grunden att han triumferat i primärvalen och på konventet.

De reaktioner som blottas bland Trumpanhängare visar ett politiskt landskap dominerat av fördomar, konspirationsteorier och motvilja mot allt som kan kopplas till det politiska etablissemanget, inte minst Hillary Clinton. Arten och styrkan i den antipatin går inte riktigt att ta in. Men, vi har sett hur populistiska strömningar fick en majoritet britter att välja Brexit framför Europa. Vi ser de enkla lösningarna och fördomsfulla attityderna svepa över vår kontinent, skjutandes rationalitet och nyansering åt sidan. Vi ser indikationer även här hemma.

Jag känner mig betydligt mer spänd än förväntansfull inför valvakan natten till onsdagen. Jag vill inte vakna upp till en värld med osäkerhet. Vi behöver ett starkt USA som leder Västvärlden, försvarar demokratierna och marknadsekonomin. Vi är i behov av stabilitet, inte en nyckfull utrikespolitik som ersätter ”kalla kriget” med kalla kårar. Europa behöver USA:s försvarsgarantier genom NATO, inte något vakuum eller innovativa flirter som öppnar upp och ger maktpolitiskt utrymme för Putins kyliga, geopolitiska kalkyler.

Jag vill tro att det amerikanska folk som kämpade sig till sin självständighet med de mest upphöjda deklarationer historien ditills sett, reste sig från ett förgörande inbördeskrig, övervann isolationism och neutralitet under de bägge världskrigen, som vann det kalla kriget och tagit ansvaret som världsledande makt, jag vill verkligen tro att dessa våra amerikanska vänner väljer en ledare som visar att vår traditionella syn på USA också ger förhoppningar att fortsätta bygga en bättre och säkrare värld och inget annat.

Intressant?


Fidel Castro valde diktaturens väg

$
0
0

HDR Amerikanischer grner Oldtimer in Kuba Havanna - Serie 2

Fidel Castros död möter splittrade reaktioner. Från socialdemokrater och vänsterut har bilden av Castro präglats av revolutionsromantik och anti-amerikanism. Men för alla som hyllar demokratins ideal gäller det att tränga bakom den bilden och se de gärningar som Castro tyckte att historien skulle frikänna. Pierre Shori har idag hyllat Castro som en David som ”ville utveckla sitt land”, ”men han fick inte den chansen”. Shoris försök till historiskt frikännande av Castro fångar i dessa ord vänsterns monumentala hyckleri.

ska%cc%88rmklipp-2016-11-26-17-50-15

Castro må ha varit en David, men han fick dock chansen att utveckla livet för sitt folk. Men han valde isolering och fiendskap mot den västliga hemisfär där Cuba rest sig ur havet. Han valde att göra sig beroende av en totalitär stat ett halv jordklot bort, som krävde samma totalitära grepp över det levnadsglada Cuba. Castro valde en socialistisk planekonomi som blockerade alla de gyllene små marknadslyft som en fri ekonomi erbjuder. Castro kunde ha haft modet att styra Cuba mot frihet och demokrati, men valde förtryckets fega väg för att slippa politisk konkurrens. Castro höll sitt folk i bojor.

Castro visade aldrig någon ånger för de vägval han gjorde. Havannas antikvariska bilar må vara vackra reliker från ett glimrande 50-tal. Men de är också en träffande symbol för en genuin diktator. Vänstern kanske tycker att historien frikänner honom, men i mina ögon svek Castro sitt folk i över ett halvt sekel.

Intressant?           Gunnar Hökmark          SvD


Kraftig minskning av CO2-utsläpp genom säkrare varutransporter

$
0
0
(www.fotolia.com)

(www.fotolia.com)

Södertörnskommunerna presenterar nu en första rapport om försöket med samordnad varudistribution. Enligt projektledningen har CO2-utsläppen halverats genom att varutransporterna samordnas, vilket också ger bättre trafiksäkerhet då det blir färre transporter till skolor, förskolor och äldreboenden. Ett exempel är Salarps äldreboende i vår kommun, där transporterna minskats från fyra till två per vecka.

Jag hoppas detta också ska kunna bli något för landstinget, som har med samordnad varudistribution i sitt miljöprogram.

Läs mer på www.salem.se .

Intressant?


Bob Dylan överbryggade distansen

$
0
0
(www.fotolia.com)

(www.fotolia.com)

När barriärer bryts och historien tar sina språng brukar omvärlden stå förundrad och försöka smälta de nya tingens ordning. Det fick vi uppleva när Svenska Akademien för några veckor sedan förkunnade att Bob Dylan tilldelats Nobelpriset i litteratur. Jag gör inte anspråk på att besitta några större kulturella insikter, däremot fascineras jag av olika budskap i tal och skrift. Därför fångade Horace Engdahls fantastiska tal vid prisutdelningen mitt intresse, med den oerhörda kulturella bildning det demonstrerade.

Det visade sig vara omöjligt att locka Bob Dylan till den multimediala ceremonin i Stockholm. Pristagarens distanserade attityd har varit en smula njugg. I Bob Dylans tacktal, som lästes upp av den amerikanska ambassadören Azita Raji, lyfte pristagaren på täckelset och berättade om de frågor han ställt sig själv. ”Är mina låtar litteratur?”, frågade sig poeten, varpå han tackade Svenska Akademien för att ha gett den frågan ”ett underbart svar”, därmed överbryggandes den distans han känt inför denna omvälvande utmärkelse.

”Blowing in the wind”

(Bob Dylan, 1962) (www.lyricsfreaks.com)

”How many roads must a man walk down
Before you can call him a man?
How many seas must a white dove sail
Before she sleeps in the sand?
Yes, how many times must the cannon balls fly
Before they’re forever banned?
The answer my friend is blowin’ in the wind
The answer is blowin’ in the wind.”

Intressant?


Stig Beckman har avlidit

$
0
0

1612stigbeckman

Nyligen avled Stig efter en längre tids sjukdom i kretsen av sin familj. Våra tankar går till hustrun Irene, barn och barnbarn. 

Stig var en välkänd salemsbo, en centralgestalt i en stor bekantskapskrets och tongivande inom vår partiförening. Iréne, Stig och familjen bosatte sig tidigt i Rönninge och sedan uppe i Salem, där de bodde under många år. Stig var småföretagare, innehade bl a ”Sportis” i Salems centrum samt ett reseföretag med samma namn. Stig antog ofta småföretagarens perspektiv, inte minst i kommunens samarbetsorgan med näringslivet. En speciell hjärtefråga var ett ökat samarbete mellan skola och lokalt näringsliv. 

Genom åren representerade Stig Moderaterna bl a i kommunfullmäktige och i Kultur- och Fritidsnämnden. Särskilt ska nämnas Stigs mångåriga engagemang för Salems kommun i det gemensamma vatten- och avloppsbolaget SYVAB. 

Stig märktes överallt, med sitt goda humör och genomtänkta kommentarer. Han hade förmågan att snabbt analysera och hitta svaga och starka punkter i diskussionen. Stig trivdes särskilt på våra kampanjaktiviteter med morgonutdelningar vid Rönninge station, livligt hälsande på många bekanta. Han var den kompletta sällskapsmänniskan, vare sig man träffade honom på ICA, på föreningens tillställningar eller, som det berättats, på måndagsbridgen på ”Eternellen”.

Personligen kan jag, utöver ovanstående, säga att jag verkligen uppskattade Stigs stöd i många interna diskussioner och hans förståelse för vad ledarskap kunde kräva i en organisation där målen inte alltid är klara och tydliga.

Stig var en sällsynt person, en genuint glad och positiv människa som – alltid – gav energi till oss som hade förmånen att få träffa honom. Vila i frid Stig. Vi saknar dig.



En bra smäll i solen

$
0
0
1701buenavista

Buenavista del Norte, Teneriffa

Solen gassar på klubbhusets restaurang. Ölen är kall och god – ”worth waiting for” (jämför ”En iskall i Alexandria”) – efter varierande golf. Detta på en härlig bana som knappast är särskilt förlåtande för golfare som syndar med slarvig uppställning. I bästa fall flyger dock driven på 10:an halvvägs till Atlantens vågor som skummande kastar sig mot de stelnande lavaklipporna nedanför green. Färgsymfonin är hänförande med de djupblå dyningarna – som skimrar över i turkos på mindre djup – de svarta stenstoderna, den smaragdgröna greenen och golfbollarna som gnistrar i lysande vitt.

På signaturhålen ned mot havet kommer paret nästan naturligt. Bollen flyger längre, kroppen är smidigare i värmen (nåja), det är en särskild form av lycka när bollen flyger iväg 200 m ned mot de vita bränningarna. Det är bra rull. Tillropen från kompisarna – ”Bra smäll!” – ökar på endorfinerna och semesterkänslan är närapå fullkomlig. 

Vid den gemensamma middagen ”tjatas” det på välljudande göteborska, mixat med skånskt gemyt och 08:or som försöker hålla fanan högt med varierande framgång. . Vi jobbar hårt med vår kära golf, från 8-tiden på morgonen in på eftermiddagen, och vi är väl värda en god middagsbuffé i glada vänners lag. Därhemma lär det vara en del snö som väntar, men det är i en annan del av världen. 

Intressant?


Salems förskolor ger hög kvalitet per satsad krona

Kommunstyrelsen föreslår Fågelsången

$
0
0
The Blue Tit (Cyanistes caeruleus) on a bird table.

(www.fotolia.com)

Kommunstyrelsen i Salem behandlade idag förslaget att lägga den nya grundskolan vid Fågelsången. Förslaget vann bifall och ligger nu som KS’ förslag till fullmäktige 23/2. Röstsiffrorna blev 9-2. M, S, C och MP var för, L och Röp röstade för Södra Hallsta. KS biföll också förslagen om att utreda två vägdragningsalternativ varav alternativ 2 (alternativet norr om Rönningeborg) är huvudförslag, KS beslöt också att Skogsängsskolan blir platsen för temporära skollokaler.

I det sistnämnda ärendet gjordes ett tillägg om att Barn- och Utbildningsnämnden ska behandla en konsekvensbeskrivning om det beslut som nu fattats, vilket är naturligt.

Vår uppfattning är att Fågelsången ger flest framtida elever den närmaste och bästa platsen för sin skola.

Intressant?


Salems centrum –”Högtidligt att få lägga grunden för framtida generationer”

$
0
0
ska%cc%88rmavbild-2017-02-14-kl-20-32-24

(Från SVT Södertäljes hemsida)

Kommunstyrelsen beslutade igår föreslå fullmäktige att förhandlingar ska inledas om ett nytt Salems centrum enligt alternativ Beta (nytt centrum på Säby bollplan, omkring 600 nya bostäder totalt). Läs bl a SVT Södertälje.

Vi som är förtroendevalda nu, 2017, måste se långt framåt till de stora möjligheterna som finns att bygga ett nytt Salems centrum anpassat till drygt 20 000 invånare och den service de kan efterfråga om 20-30 år. Det känns nästan lite högtidligt att få lägga grunden för framtida generationer på det sättet.

Det är viktigt att detta beslut är ett val av utvecklingsalternativ som vi ska förhandla om och sedan återkomma till fullmäktige. Något beslut om att flytta Salems centrum är alltså ännu inte taget. Jag är också glad över att alla partier i kommunstyrelsen var eniga om detta ställningstagande.

Intressant?                                Södra Sidan                    Salems kommun


Sverigeförhandlingen klar – Spårväg Syd, ny t-banelinje till Älvsjö och mycket mer

$
0
0

Den stora Sverigeförhandlingen är nu klar. Politiker från landstinget, Stockholm, Huddinge, Täby m fl närmast berörda kommuner har förhandlat med regeringen och nu gått i mål. Resultat:

  • Spårväg Syd byggs mellan Flemingsberg-Kungens Kurva-Älvsjö.
  • T-banelinje från Älvsjö till Fridhemsplan, sex stationer på vägen.
  • Roslagsbanan får tunel till Odenplan och T-centralen.
  • Ny T-banestation vid Hagalund i Solna.
  • Totalt ska det byggasöver 100 000 nya bostäder fram till 2035.
  • Dessa objekt ”projektstartas” senast år 2026.

Detta är väldigt goda nyhet för alla ”08:or”, inte minst för oss i södra länsdelen. Personligen har jag varit med och drivit Spårväg Syd som en viktig tvärförbindelse på Södertörn i över tio år. När spårvägen är byggd kommer studenter och arbetspendlare att kunna åka spårvagn, snabbt och smidigt, från Flemingsberg regionala kärna med bostäder, arbetsplatser, sjukhus och Södertörns Högskola, via Glömstadalen i Huddinge (som då bebyggs med bostäder och trafikförsörjs genom nya Tvärförbindelse Södertörn), till shoppingcentrat i Kungens Kurva, vidare till bostadsområden i Fruängen och Älvsjö.

Lär mer här.              Se Södra Sidans ypperliga kartor här.

Intressant? 


Viewing all 94 articles
Browse latest View live


Latest Images